Mijlpaal voor de Eems-Dollard

csm_Polders_bij_de_Dollard_210628b997woensdag 06 juli 2016 14:55

Gistermiddag bereikten we een mijlpaal voor de Eems-Dollard. Minister Schultz stelde samen met mij de inhoud van het programma Eems-Dollard2050 vast. Dat gebeurde op haar eigen ministerie van infrastructuur en Milieu, voorafgaand aan een vergadering over de Noordzeekust.

Het ging eigenlijk een beetje tussendoor, omdat de minister de week ervoor niet aanwezig kon zijn bij Delfsail. Maar mijn vreugde is er niet minder om. Na jaren van praten en vergaderen met natuur- en milieuorganisaties, bedrijven in en rond de Eemshaven, met de ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, met Rijkswaterstaat Noord-Nederland en met allerlei onderzoeksbureaus zijn we zo ver: de natuur in de Eems-Dollard kan worden verbeterd!
 
Het is zoals Michiel Firet van het Programma Naar een Rijke Waddenzee na de vaststelling twitterde: Echt top! Van flyer met een pleister (2006) tot adaptief programma #Eems-Dollard 2050 met veel schouders er onder.
 
Het is mooi dat we in Groningen, na zoveel jaren van onderzoek, nu echt iets gaan doen om de natuur in het estuarium te verbeteren. En dat natuur- en milieuorganisaties hiervoor in samenwerking met bedrijven de basis hebben gelegd. En elkaar zo dus niet alleen maar zagen bij de rechter, om de Eems-Dollard te beschermen of juist wat toegankelijker te maken voor nieuwe economische activiteiten.
 
Ik heb het wel vaker gezegd: de Waddenzee is een van de meest onderzochte natuurgebieden ter wereld. Daar is best reden voor, daar niet van. Al is het best teleurstellend om in elk onderzoek opnieuw te moeten lezen dat er vervolgonderzoek nodig is.
 
Die cyclus doorbreken we nu een beetje, want we gaan nu echt iets doen. Natuurlijk, via onderzoek en monitoring kijken we wat de effecten zijn. Toch vind ik het een mijlpaal: we stropen nu de mouwen op en gaan het werk!

« Terug

> 2016

Geen berichten gevonden