Mirjam Bikker bezoekt UMCG

mirjam bikker umcg.jpg
margriet weblog.jpg
Door Margriet Donker - van der Vinnne op 29 januari 2022 om 13:59

Mirjam Bikker bezoekt UMCG

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Mirjam Bikker was vrijdag bij het UMCG om zich persoonlijk te laten informeren over het verdwijnen van de kinderhartzorg. Aansluitend had ze een gesprek met regionale ChristenUnie-politici en bestuurders. Bikker heeft veel vragen bij de voorgenomen sluiting van de kinderhartchirurgie. 

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet het besluit door van zijn voorganger, minister De Jonge, om de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking te concentreren in twee centra in de Randstad; Utrecht en Rotterdam.  Een petitie om de afdeling open te houden werd meer dan 250.000 keer ondertekend.

Bikker: “Ik vind het belangrijk om de verhalen van de mensen te horen die hier het meest door geraakt worden. Dit is een ingrijpend besluit, met grote gevolgen voor de zorg in heel Noord-Nederland. Dan denk ik in het bijzonder aan de mensen die het treft: zorgpersoneel, gezinnen en boven alles de kwetsbare kinderen.” 

Na het bezoek aan het UMCG had Bikker een gesprek met ChristenUnie-bestuurders en politici uit de drie noordelijke provincies en de gemeente Groningen. Deze fracties sloten zich eerder aan bij een brandbrief aan de minister. 

De fracties willen dat de kinderhartzorg in het UMCG behouden blijft. Vanwege de veiligheid van kinderen, vanwege de toegankelijkheid van goede (specialistische) zorg in Noord- Nederland, vanwege het behoud van opgebouwde kennis en expertise in de regio en vanwege de werkgelegenheid.

De Kamer debatteert 17 februari over de concentratie van de hartzorg in Utrecht en Rotterdam.

Labels:

Auteurs