11 resultaten
van ons werk
van ons werk
'Het conflict in de Medenertilsterpolder over de komst van een nieuw natuur- en weidevogelgebied is bijgelegd. Gezien de stikstofcrisis en de spanningen die dit oplevert, is dat een wonder.' Aldus het Dagblad van het Noorden.
De provincie moet ervoor zorgen dat drie buslijnen in het Westerkwartier en Noord-Groningen behouden blijven. Een oproep van de ChristenUnie hiertoe kon op ruime steun rekenen. Het provinciebestuur gaat aan de slag om te zorgen dat deze buslijnen in 2023 blijven rijden.
Veel inwoners van onze provincie hebben zonnepanelen op hun dak liggen. Maar er zijn nauwelijks scholen die hun daken hiervoor gebruiken. De ChristenUnie vindt dat de provincie moet uitvinden hoe zij kan helpen zonnepanelen op schooldaken te krijgen.
De mogelijkheden om met meerdere huishoudens te wonen op boerenerven zijn nu nog erg beperkt. De ChristenUnie wil dat er meerdere woonadressen op een erf gevestigd kunnen worden. Via een motie is opgedragen dit te verwerken in de actualisering van de Omgevingsvisie.
De Provinciale Statenfracties van ChristenUnie en D66 in Groningen hebben via een motie opgedragen te onderzoeken welke voormalige vuilstortplaatsen in de provincie geschikt gemaakt kunnen worden voor fietsers en wandelaars.
Bij de energietransitie willen we niet wegkijken van mensenrechtenschendingen. Wij willen een provincie waarin bij nog te realiseren zonneparken, panelen worden gebruikt die zonder dwangarbeid zijn geproduceerd.
De ChristenUnie wil de provincie Groningen verkeersveiliger maken door middel van zogeheten spaarpalen. Deze palen stimuleren weggebruikers om zich aan de maximumsnelheid te houden. De Statenfractie vroeg het provinciebestuur deze palen ook naar Groningen te halen. De provincie Groningen gaat proefdraaien met twee ‘spaarpalen’.
De provincie Groningen stelt geld beschikbaar voor bedrijven die hebben geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de nieuwe richtlijnen van de anderhalvemetereconomie. Begin mei stelde de Statenfractie van de ChristenUnie het provinciebestuur voor zo’n regeling in het leven te roepen.
Niet alleen scheuren in huizen moeten hersteld worden. Ook de scheuren in de samenleving. Bij de versterkingsoperatie gaat het erom dat we naast mensen blijven staan en aandacht hebben voor wat mensen nodig hebben. Dat luisterend oor wordt geboden door geestelijk verzorgers.
Er is een toenemend tekort aan huisartsen, met name in de dorpen op het platteland. Volgens de ChristenUnie is de huisarts een basisvoorziening voor de leefbaarheid van het landelijk gebied.
Ieder jaar wordt de Provinciale Vrijwilligersprijs uitgereikt. Daarmee wil de provincie het vrijwilligerswerk ondersteunen en laten zien dat iedereen die vrijwilligerswerk doet, een belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving. De provincie reikt prijzen uit in vier categorieën: 'zorg', 'leefbaarheid', 'jeugd' en 'sport'. De ChristenUnie vindt dat hier een vijfde categorie bij hoort: 'cultuur'.
Het conflict in de Medenertilsterpolder over de komst van een nieuw natuur- en weidevogelgebied is bijgelegd. Gezien de stikstofcrisis en de spanningen die dit oplevert, is dat een wonder.
De lokale boeren waren tegen de plannen om de waterstand in de polder op te hogen ten behoeve van weidevogels. Voor de jonge vogels is een hogere waterstand nodig om bij hun voedsel te komen.
Na lang en geduldig overleg van gedupeerde Johan Hamster met boeren en natuurorganisatie is er nu een oplossing: Elf boeren kunnen grond van de provincie en van Het Groninger Landschap pachten. De veehouders verbinden zich aan de uitgangspunten van een pilot van drie jaar.
Namens de boeren was er een compliment voor gedeputeerde Johan Hamster, die het is gelukt om de veehouders en Het Groninger Landschap weer on speaking terms te krijgen. ‘We stonden met de koppen tegen elkaar, maar nu liggen er afspraken waar we mee kunnen leven en die ook passen bij onze bedrijfsvoering. In het belang van de weidevogels moet je samenwerken en gaan we aan de slag om de proef tot een succes te maken.’ Aldus het Dagblad van het Noorden.
Artikel Dagblad van het NoordenDe provincie moet ervoor zorgen dat drie buslijnen in het Westerkwartier en Noord-Groningen behouden blijven.
Provinciale Staten bespraken maatregelen om te besparen op de busdienstregeling. Dat is nodig omdat het aantal reizigers nog niet terug is op het niveau van voor corona. Onderdeel van deze maatregelen was het afschaffen van de buslijnen 45, 139 en 637. Daardoor zou door de dorpen Zeerijp, ’t Zandt, Godlinze, Losdorp, Enumatil, De Poffert, Munnekezijl, Kommerzijl, Niezijl en Noordhorn geen enkele bus meer rijden.
Voor de ChristenUnie is dit niet acceptabel. Statenlid Fredric Geijtenbeek: ‘Dit zijn buslijnen die maar een paar keer per dag rijden en waar maar weinig mensen gebruik van maken. Maar voor de leefbaarheid van deze dorpen is het heel belangrijk dat er een ov-verbinding blijft bestaan. Het zou zonde zijn om de laatste bus in deze dorpen weg te bezuinigen omdat er tijdelijk minder reizigers zijn.’
Op de VVD en BvNL na waren alle politieke partijen het met de ChristenUnie eens.
Lees hier het item van RTV Noord hieroverVeel inwoners van onze provincie hebben zonnepanelen op hun dak liggen. Maar er zijn nauwelijks scholen die hun daken hiervoor gebruiken. De ChristenUnie vindt dat de provincie moet uitvinden hoe zij kan helpen zonnepanelen op schooldaken te krijgen. Ook moet de provincie schoolbesturen en gemeenten aanmoedigen om gebruik te maken van energieopwekking op het dak.
Een door ons ingediende motie met deze strekking werd met algemene stemmen aangenomen.
Zon op schooldakenHet kan voor velen een droom zijn: lekker buiten wonen, rust, ruimte, weidsheid en schone lucht.. Maar juist om die rust en ruimte in de buitengebieden te waarborgen, is het provinciebestuur nogal kritisch op bouwplannen voor boerenerven. De provincie wil voorkomen dat het platteland wordt volgebouwd.
Anderzijds is er grote behoefte aan betaalbare woningen. Met meerdere huishoudens wonen op voormalige boerenerven zou daaraan tegemoet kunnen komen. Het biedt meteen een oplossing voor de leegstand van vrijkomende agrarische bebouwing.
En er komen steeds meer (monumentale) boerderijen leeg te staan. Voor de leefbaarheid van de buitengebieden is het belangrijk dat deze gebouwen niet verpauperen.
Margriet Donker-Van der Vinne: "Veel mensen voelen ervoor om op het platteland te wonen. De stallen en schuren staan er al. De stenen zijn er dus. Het gaat er om of er meerdere adressen op één erf mogelijk gemaakt kunnen worden. In dat kader hebben we samen met de PVV deze motie ingediend."
Meer ruimte voor het bewonen van boerderijenDe Provinciale Statenfracties van ChristenUnie en D66 in Groningen hebben via een motie opgedragen te onderzoeken welke voormalige vuilstortplaatsen in de provincie geschikt gemaakt kunnen worden voor fietsers en wandelaars.
Zo'n berg kan een impuls vormen voor sport, beweging en toerisme in de hele provincie. ‘’In Drenthe zien we dat de ‘Col du VAM’ en nu ook de ‘Muur van Emmen’ een aantrekkingskracht hebben op inwoners en toeristen van binnen én buiten de regio.’’
Daarnaast zijn er mogelijkheden om met lokale ondernemers andere activiteiten op en rondom de berg te ontplooien om de regionale economie te stimuleren. Een fietsberg vormt ook een mooi uithangbord om de fietsambities van de provincie extra kracht bij te zetten.
‘’In Groningen zetten we de fietser steeds duidelijker op de eerste plaats. Wij denken dat we het fietsnetwerk in de provincie verder kunnen uitbreiden door de Groningse fietsberg te koppelen aan bestaande fietsroutes en aan de bergen in onze buurprovincie Drenthe. Veel wielerverenigingen hebben bij ons al aangegeven erg enthousiast te zijn en kansen te zien.’’
De uitkomsten van het onderzoek worden aan het einde van dit jaar verwacht, waarna de partijen gaan kijken welke fietsberg, of mogelijk zelfs meerdere, daadwerkelijk gefinancierd en gerealiseerd kan worden.
Een fietsberg in Groningen is geen luchtfietserijDe provinciale fractie van de ChristenUnie heeft in Groningen een motie ingediend waarin het provinciebestuur wordt opgeroepen om te onderzoeken op welke manieren er eisen gesteld kunnen worden aan de partijen die duurzame energieprojecten in de provincie Groningen realiseren om dwangarbeid in productieketens te voorkomen.
Er is in de afgelopen periode ophef ontstaan over mogelijke dwangarbeid door Oeigoeren bij de productie van silicium; een belangrijke grondstof voor zonnepanelen. In Nederland komt 80 procent van de zonnepanelen uit China en volgens Amerikaans onderzoek worden bij het winnen van grondstoffen voor de zonnepanelen Oeigoerse dwangarbeiders ingezet.
De aangenomen motieIn Noord-Brabant, Zeeland, Utrecht en Overijssel wordt de spaarpaal al toegepast. Iedereen die zich aan de juiste snelheid houdt, verdient zo een paar cent voor de spaarpot. Het gespaarde bedrag is zichtbaar op de spaarpaal en loopt op bij elke weggebruiker die zich aan de snelheid houdt. Het totaal gespaarde bedrag mogen de omwonenden uitgeven aan een doel voor de buurt. Bijvoorbeeld aan een speeltuin of meer groen in de straat. Bij palen in andere provincies nam het aantal hardrijders met een kwart af.
“In de provincie Groningen zijn veel wegen door de bebouwde kom waar te hard gereden wordt. De spaarpaal is een mooi middel om die plekken veiliger te maken,” aldus Statenlid Fredric Geijtenbeek. “Het mooie van deze palen is dat je samen voor hetzelfde doel spaart. Dat onderstreept het gezamenlijke belang om de verkeersregels na te leven.”
De ChristenUnie denkt dat er meerdere plekken in de provincie zijn waar dit goed kan uitpakken. Als voorbeeld noemt Geijtenbeek de doorgaande weg door Onderdendam, waar veel overlast van hardrijders is. De spaarpaal kan gebruikt worden op provinciale wegen en uitgeleend worden aan Groningse gemeenten. “Je slaat twee vliegen in één klap: het wordt veiliger en tegelijkertijd kunnen mensen iets doen om hun buurt te verfraaien.”
Lees meer op de website van ChristenUnie Groningen (provincie)De provincie Groningen stelt geld beschikbaar voor bedrijven die hebben geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de nieuwe richtlijnen van de anderhalvemetereconomie. Begin mei stelde de Statenfractie van de ChristenUnie het provinciebestuur voor zo’n regeling in het leven te roepen.
Veel ondernemers hebben de laatste tijd geïnvesteerd om hun bedrijf aan te passen aan de richtlijnen van het RIVM. Bijvoorbeeld door het plaatsen van plexiglas schermen, het aanschaffen van beschermende kleding of het plaatsen van hekken en informatieborden. Bedrijven met minder dan vijftig werknemers kunnen van de provincie Groningen 50% van de gemaakte kosten terugkrijgen.
Volgens ChristenUnie-Statenlid Rinze van der Born is deze regeling hard nodig: “Ondernemers hebben onmogelijk rekening kunnen houden met het maken van dergelijke kosten en bij veel ondernemers is de post ‘onvoorzien’ reeds flink overschreden. Het midden- en kleinbedrijf is de kurk waar de Noordelijke economie op drijft. Elk steuntje in hun rug is welkom. We zijn daarom erg blij dat het provinciebestuur deze regeling opent.”
Ondernemers die van de regeling gebruik maken kunnen vanaf begin juli enkele honderden tot enkele duizenden euro’s subsidie krijgen. Op de website van de provincie Groningen zal gecommuniceerd worden hoe ondernemers een aanvraag kunnen doen. De ChristenUnie wil dat de subsidie eenvoudig kan worden aangevraagd. “Bonnetjes en een ondertekend formulier moeten voldoende zijn,” aldus Van der Born.
Provinciale tegemoetkoming voor MKBAls provinciale fractie hebben we ons ingezet om de landelijke overheid te overtuigen geld te vinden zodat vijf geestelijk verzorgers in het aardbevingsgebied actief kunnen blijven.
Het GVA hechtte eraan dat het geld niet uit Groningen zou komen, of ten laste zou gaan van potjes die al bestemd waren voor Groningers. Ook geen deel van geld dat bestemd was voor sociaal-emotionele ondersteuning. Al dat geld is hard nodig in Groningen, en de bewoners zien er vaak al te weinig van. Het moest extra geld zijn. Geld dat een vorm van erkenning zou zijn. Erkenning dat levens beschadigd zijn. Dat de manier waarop mijnbouwschade afgehandeld wordt,leidt tot diepe wonden in hart en ziel.
Dat is waar geestelijke verzorging over gaat.
Het geld komt nu uit de extra fondsen die vrijgekomen zijn met de voorjaarsnota. De kwart miljoen komt bovenop alles wat er al voor Groningen bestemd is. De geestelijke verzorging kan door.
Lees hier wat RTVNoord hierover schreefEr is een toenemend tekort aan huisartsen, met name in de dorpen op het platteland. Volgens de ChristenUnie is de huisarts een basisvoorziening voor de leefbaarheid van het landelijk gebied.
De ChristenUnie wil dat het provinciebestuur zich inspant voor genoeg en bereikbare huisartsenzorg in de provincie Groningen. Een motie die de ChristenUnie indiende werd aangenomen.
Als vervolg daarop werd in de Tweede Kamer een motie van Carla Dik-Faber met algemene stemmen aangenomen. Ze roept de regering op om zich in te spannen voor het duurzaam borgen van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van huisartsenzorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen.
Aandacht voor voldoende huisartsen in GroningenIeder jaar wordt de Provinciale Vrijwilligersprijs uitgereikt. Daarmee wil de provincie het vrijwilligerswerk ondersteunen en laten zien dat iedereen die vrijwilligerswerk doet, een belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving. De provincie reikt prijzen uit in vier categorieën: 'zorg', 'leefbaarheid', 'jeugd' en 'sport'.
De ChristenUnie vindt dat hier een vijfde categorie bij hoort: 'cultuur'.
In een motie is opgeroepen om jaarlijks een vrijwilligersprijs toe te kennen aan een vrijwilligersinitiatief uit de cultuursector.
UPDATE: De eerste uitreiking in de nieuwe categorie 'cultuur' is inmiddels geweest. De winnaar was de ZomerJazzFietsTour Dit festival brengt vrijwilligers van verschillende dorpen met elkaar in verbinding en laat bezoekers zien hoe mooi het Groninger land is. Het is een fantastisch cultureel feest voor alle deelnemers, muzikanten, dorpen en vrijwilligers.
Naar de website van de provincie Groningen