Sluiten kinderhartcentrum groot risico voor aanbod zorg

mirjam bikker umcg.jpg
margriet weblog.jpg
Door Margriet Donker - van der Vinnne op 6 december 2022 om 19:52

Sluiten kinderhartcentrum groot risico voor aanbod zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is erg kritisch over het kabinetsbesluit om de gespecialiseerde hartzorg voor kinderen weg te halen uit het UMCG in Groningen. Oud-minister Hugo de Jonge wilde de kinderhartzorg concentreren in Rotterdam en Utrecht. De autoriteit voorziet dat hartpatiënten in het Noorden bij spoedsituaties risico’s lopen als de hartspecialisatie uit het UMCG verdwijnt.

Daarnaast is het Groninger ziekenhuis de enige plek waar ernstig zieke kinderen zorg op een intensive care kunnen krijgen.

De ChristenUnie bestuurders en politici uit de drie noordelijke provincies schreven eerder al een brandbrief aan de minister. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker sloot zich daar bij aan. 

Zonder hartzorgexpertise verdwijnt automatisch de volwaardige acute zorg in het Noorden, zegt de toezichthouder nu. “Sluiting veroorzaakt grote en onomkeerbare gevolgen voor de getroffen ziekenhuizen. Zowel artsen als patiënten moeten dan langer reizen. Patiënten met een aangeboren hartafwijking moeten altijd kunnen rekenen op goede en toegankelijke zorg.”

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid neemt begin 2023 een definitief besluit over de concentratie van kinderhartzorg.

Labels: ,

Auteurs