Groningen betaalt voor het water, niet voor de aardbevingsschade
ChristenUnie-fracties binnen de provincie Groningen stellen schriftelijke vragen aan hun colleges. Ze vragen daarin of het terecht is dat de gebruikers opdraaien voor de extra prijsverhoging van drinkwater vanwege de aardbevingsproblematiek. Deze prijsverhoging werd onlangs door het Waterbedrijf Groningen aangekondigd. Wat de fracties betreft komen deze extra kosten nu onterecht bij de gebruikers te liggen
Donderdag 28 november heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van het Waterbedrijf Groningen de drinkwatertarieven voor 2025 goedgekeurd. In de berichtgeving daarover wordt uitgelegd dat de tarieven in de provincie Groningen extra omhoog gaan vanwege de aardbevingsproblematiek. De ChristenUnie-fracties van Westerkwartier, Eemsdelta, Oldambt en Het Hogeland en de statenfractie ChristenUnie Groningen vinden dat deze extra kosten niet bij de gebruikers terecht mogen komen. Daarnaast is niet duidelijk welke extra kosten het waterbedrijf moet maken en hoe hoog die kosten zijn.
Zowel de provincie Groningen als de Groningse gemeenten zijn aandeelhouder van het Waterbedrijf Groningen. Ze hebben ingestemd met de nieuwe tarieven 2025 voor drinkwater. Daarom hebben de fracties via schriftelijke vragen hun colleges bevraagd naar de achtergrond van deze instemming.
Overigens verhogen andere waterbedrijven de tarieven ook, vanwege onder andere kosten voor het zoeken naar nieuwe locaties om grondwater op te pompen, het bouwen van zuiveringsinstallaties en het vervangen van waterleidingen. Het Waterbedrijf Groningen verhoogt de tarieven echter nog eens extra vanwege de aardbevingsproblematiek. Statenlid Margriet Donker-van der Vinne: “Deze extra kosten moeten terecht komen bij het Rijk, c.q. de NAM, niet bij onze inwoners’. Of, zoals Peter Rebergen, fractievoorzitter ChristenUnie Groningen het verwoord: ‘De inwoners krijgen nu ook nog te maken met deze extra kosten. Dat is onterecht. Zij hebben hier niet om gevraagd’.