
Hoopvolle Sociale Agenda voor Groningen
Groningen staat voor een belangrijke opgave om de sociale samenhang in de regio te versterken. De gevolgen van de gaswinning hebben de draagkracht van de samenleving onder druk gezet, en de overheid moet helpen dit te herstellen.
De Sociale Agenda Groningen biedt een hoopvol perspectief voor de komende dertig jaar en bouwt voort op bestaande initiatieven. Met brede steun van inwoners en maatschappelijke organisaties is dit een krachtige stap naar een sterker en hechter Groningen.
Met deze insteek heeft de ChristenUnie de steun uitgesproken voor de Socciale Agenda tijdens de commissievergadering van 26 februari.
Voorzitter,
wat is er in korte tijd een berg werk verzet door Henk Nijboer en zijn hele team. Hartelijk dank daarvoor! Er ligt een Sociale Agenda Groningen voor, een hoopvol verhaal voor de komende dertig jaar.
Voorzitter, de ChristenUnie gelooft in de kracht van de samenleving, waarbij de overheid een dienende taak heeft. De draagkracht van de samenleving zit in mensen en hun vermogen om naar anderen om te zien. Door de gevolgen van de gaswinning is die draagkracht onder druk komen te staan en is de sociale cohesie aangetast. Het is naar onze mening de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat die draagkracht weer op orde komt. Dat is wat ons betreft het uitgangspunt voor de Sociale Agenda.
We zijn daarom blij dat er gekozen is om bij bestaande zaken aan te sluiten, bij kracht die al in de samenleving aanwezig is. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de dorpsondersteuner, de brugfunctionaris, de verrijkte schooldag en aan het werk dat verzet wordt in de dorpshuizen en wijkcentra. Maar ik denk ook aan welzijn op recept en de welzijnscoach bij de huisarts.
Allemaal hele mooie projecten en initiatieven die met deze extra ondersteuning van de Sociale Agenda helpen bij het halen van de doelstelling dat de regio er over 30 jaar beter voor staat dan nu het geval is.
Deze Agenda is tot stand gekomen met input van maatschappelijke partijen en inwoners. Daardoor is er een breed gedragen agenda ontstaan. De uitgangspunten voor deze hoopvolle Sociale Agenda steunen we van harte.
Voorzitter,
De ChristenUnie-fractie ziet ook zeker wel aandachtspunten, dan gaat het vooral over de praktische uitvoering. Ik benoem ze puntsgewijs:
- De uitvoering wordt een immense klus. Wie houdt het overzicht; wie is eindverantwoordelijk? Wie kan na het monitoren aangesproken worden als resultaten achterblijven? Kortom, zet een stevige uitvoeringsorganisatie neer met duidelijke kaders waarop gecontroleerd kan worden.
- Kunnen gemeenten, maar ook scholen en andere organisaties het vele extra werk bolwerken en kunnen ze er voldoende menskracht voor vinden? Wat als dat niet gaat lukken? Komt daar ook extra ondersteuning voor?
- Wat gebeurt er met geld dat wellicht nog niet gebruikt kan worden, kan dat doorgeschoven worden als het niet binnen een bepaalde termijn weggezet kan worden?
Tot slot, voorzitter, heeft de ChristenUnie-fractie nog enkele adviezen die graag meegeven:
- Blijf de focus houden op de inwoners die nog met schade en versterking te maken hebben. Geef daarom in de herstelagenda alle ruimte om de problemen voor de inwoners daadwerkelijk op te lossen. Dan denk ik ook aan het nieuwste onderzoek van Tom Postmes. Hij pleit ervoor om ook te investeren in de zorg. Omdat de komende jaren deze groep inwoners het nog steeds zwaar te verduren heeft.
- Maak inzichtelijk waarom keuzes gemaakt worden en op welke uitgangspunten ze gebaseerd zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de 16 maatregelen die gekozen zijn, waarom zijn de andere voorgestelde maatregelen afgevallen? Wees daar open over, zodat er achteraf geen gedoe kan ontstaan.
- Maak ook inzichtelijk voor de inwoners van Groningen in korte en begrijpelijke taal hoe de uitvoeringsorganisatie eruit gaat zien en wat het gaat kosten. Kortom, wees transparant, zorg dat alle rangen en standen vertegenwoordigd zijn en koppel regelmatig terug naar inwoners en bestuurders over de stand van zaken inclusief begroting en budgetverantwoording.
Hartelijke groet,
Margriet Donker-van der Vinne