Amendement hubtaxi unaniem aangenomen!

hub.png
fredric weblog.jpg
Door Fredric Geijtenbeek op 31 mei 2023 om 13:37

Amendement hubtaxi unaniem aangenomen!

De ChristenUnie heeft samen met andere partijen een amendement ingediend om te zorgen dat de hubtaxi meerjarig voor het reguliere tarief blijft rijden. En dat ook reizigers met een reisabonnement van de hubtaxi gebruik kunnen maken. Het amendement is unaniem aangenomen. 

Het gebruik van de hubtaxi is in twee jaar verdrievoudigd. Steeds meer mensen weten de hubtaxi te vinden.  Deels is dat noodzaak, doordat verbindingen verdwenen. Deels is dat doordat de hubtaxi aantrekkelijker is geworden.  Omdat de hubtaxi ook steeds als alternatief wordt genoemd voor verbindingen die verdwijnen, is het belangrijk dat de hubtaxi ook een reëel alternatief is, ook op lange termijn. 

Om dat mogelijk te maken helpt het als langjarig prijsperspectief geboden wordt.

Lees hieronder de woordvoering van Statenlid Fredric Geijtenbeek.

"Bedankt voor de nadere informatie over de voorgestelde wijzigingen in de dienstregeling. 

Voor mijn fractie is dat belangrijk, omdat je met kennis over reizigersaantallen en kosten de afweging kunt maken of de maatregel te verantwoorden is. Met die informatie hebben de Staten een jaar geleden gezegd dat tien dorpen in de provincie hun laatste busverbinding behielden. De financiële bezuiniging woog niet op tegen de maatschappelijke kosten. 

Die afweging is maatwerk en wordt met zorg door het OV-bureau gedaan en het past ook ide afweging met zorg te maken. Daarom hebben we onze twijfels over het voorstel van de BBB.

Verantwoording werkt twee kanten op. Je moet kunnen verantwoorden dat een bus minder gaat rijden, maar je moet ook kunnen verantwoorden dat je 75.000,- per jaar uittrekt voor ritten met gemiddeld één opstapper.

De fractie van de ChristenUnie behoudt graag de buslijnen op het platteland, maar niet tegen elke prijs.

Er is ook goed nieuws: Het gebruik van de hubtaxi is in twee jaar verdrievoudigd. Steeds meer mensen weten de hubtaxi te vinden. 

Deels is dat noodzaak, doordat verbindingen verdwenen. Deels is dat doordat de hubtaxi aantrekkelijker is geworden.  Omdat de hubtaxi ook steeds als alternatief wordt genoemd voor verbindingen die verdwijnen, is het belangrijk dat de hubtaxi ook een reëel alternatief is, ook op lange termijn. 

Om dat mogelijk te maken helpt het als langjarig prijsperspectief geboden wordt. 

Daarom dienen we samen met andere partijen een amendement in om te zorgen dat de hubtaxi meerjarig voor het reguliere tarief blijft rijden. En dat ook reizigers met een reisabonnement van de hubtaxi gebruik kunnen maken.

In de begroting van het OV-bureau wordt op creatieve wijze invulling gegeven aan de dekking van de tekorten. Maar een echte oplossing ligt in Den Haag. Bijvoorbeeld door een hogere bijdrage of afschaffing van BTW-heffing op openbaar vervoer."

Bijlagen

Labels: , , ,

Auteurs