Nieuwe coalitie van start

Mit mekoar.png

Nieuwe coalitie van start

Op 26 september werd de vraag gesteld of een beëindigde samenwerking zou leiden tot een beter provinciebestuur. Nu, een half jaar later, bij het aantreden van het nieuwe college is het tijd deze vraag opnieuw te stellen. De ChristenUnie benadrukt dat betrouwbaar bestuur betekent dat de overheid voorspelbaar is, rechterlijke uitspraken respecteert en verwachtingen waarmaakt. Hoewel er in het akkoord wordt gesproken over onderling vertrouwen, mist een duidelijke visie op wat inwoners van Groningen mogen verwachten.

Bij vergelijking met het vorige akkoord zijn de inhoudelijke verschillen minimaal, daar zijn wij blij mee, maar de daadwerkelijke waarde zal pas blijken bij de uitvoering en keuzes die gemaakt moeten worden. De partij is positief over de benoemingen in het nieuwe college. Wij als ChristenUnie roepen de coalitie op om te leren van het verleden en het deze keer beter te doen.

Lees hieronder de hele bijdrage van de ChristenUnie:

Voorzitter, op de avond van 26 september vertelde een wijs iemand mij het volgende: “Als deze samenwerking vanavond eindigt, is het nog maar de vraag of er over een half jaar iets voor terugkomt dat beter is.”

Voorzitter, dat was een terechte opmerking. Want dat wisten wij ook niet. De fractie van de ChristenUnie wist die avond wel dat wij geen onderdeel konden zijn van een samenwerking waar wijzelf én de inwoners van Groningen niet op konden vertrouwen. Daarom namen we onze verantwoordelijkheid om iets dat niet goed genoeg is niet langer in stand te houden. 


Dat was september, en nu is het maart. Over een week zijn we een half jaar verder. Laten we nu daarom eens stilstaan bij die vraag van toen. Is er een provinciebestuur voor teruggekomen dat beter is?

Ik begin bij de basis - betrouwbaar bestuur. In de afgelopen maanden is er veel over betrouwbaar bestuur gesproken. In de visie van de ChristenUnie is een betrouwbare overheid een overheid waar je van op aankan. Die zegt wat het doet, en doet wat het zegt. De provincie is er niet voor zichzelf, maar om dienstbaar te zijn voor alle inwoners, bedrijven en mede-overheden buiten dit provinciehuis.

In het akkoord lezen we dat veel gesproken is over het onderlinge vertrouwen tussen deze partijen. En dat was hard nodig ook. Maar betrouwbaar bestuur is meer dan weer samen vriendjes zijn. Betrouwbaar bestuur betekent ook een visie op wat Groningers van jullie gezamenlijk mogen verwachten.
Zijn jullie voorspelbaar?
Respecteren jullie rechterlijke uitspraken en wetenschappelijke inzichten?
Gaan jullie gewekte verwachtingen waarmaken?

Mijn fractie is blij met goede onderlinge afspraken tussen de coalitiepartijen, maar we willen ook graag weten: wie willen jullie zijn voor Groningen? Wat mogen inwoners verwachten van een betrouwbare overheid? We zijn heel erg benieuwd wat de visie van deze partijen is op dit punt. We hopen dat die visie er is, maar we lezen het niet in het akkoord. We zouden elk van deze partijen willen uitdagen om dat in de tweede termijn van dit debat toe te lichten.

Voorzitter, ik ga verder met de inhoud van het coalitieakkoord. Ik heb zowel het vorige als het huidige akkoord uitgeprint. Dan valt meteen op dat achterin de naam van de ChristenUnie is verdwenen, en op de voorpagina ook meteen de kerken weg zijn. Jammer hoor.

Maar als we naar de inhoud kijken zien we dat de inhoudelijke verschillen met het oude akkoord minimaal zijn. We denken dat deze partijen daar wijs aan hebben gedaan. Ze hebben zich gerealiseerd dat de tijd en het geld ontbreekt om nog wat heel anders te doen.

De grote overlap met het vorige akkoord betekent ook dat wij over heel veel teksten zeer te spreken zijn. Teksten die wij in het vorige akkoord hebben laten opnemen, lezen we een op een terug. Waarvoor onze dank.

We zijn blij met het in stand houden van het openbaar vervoer in de regio, de betaalbaarheid van ov-abonnementen voor scholieren, aandacht voor erfgoed, vrijwilligersorganisaties, sporters met een beperking, en voor de groene schoolpleinen doen de partijen er zelfs nog een schepje bovenop!

De teksten in het akkoord lijken goed, maar woorden zijn gratis. In dit huis hebben we woorden in overvloed, maar geld tekort. Waar deze coalitie voor staat zullen we pas weten als er keuzes moeten worden gemaakt. In uw reactie voorzitter, geeft u ook al aan dat in de concretisering zal blijken dat niet alles kan. Kort deze coalitie dan op de aanplant van bomen, op het behoud van ons erfgoed, een tandje minder kunst en cultuur of gaat dan toch de provinciale belasting omhoog? We weten pas wat deze plannen waard zijn als het erop aankomt en als er besluiten moeten worden genomen. Want mooie afspraken maken is de fractie van de BBB eerder ook gelukt. Belangrijk is dat die afspraken ook worden nagekomen.

Veel dingen in het akkoord zijn voor mijn fractie misschien nog wel makkelijker te accepteren dan voor de ondertekenaars zelf. In het akkoord staan genoeg zaken die voor de ondertekenende partijen niet makkelijk zijn. Deze vier partijen geven blijk van een politieke lenigheid die zichtbaar spierpijn oplevert. Misschien biedt het voor de Statenleden van de BBB en GroenLinks enige troost om te weten dat die spierpijn vanzelf minder wordt, als je blijft oefenen in politieke lenigheid. Als je dat maar vaak genoeg doet, ben je op een dag net zo flexibel als de fractie van de PvdA.

Dan naar de mensen. Vandaag treedt een bijna volledig vernieuwd college aan en nemen we ook afscheid van Johan Hamster. Dat is voor hem, maar nog veel meer voor onze provincie en de inwoners ontzettend jammer. Ambtelijk, bestuurlijk en politiek was het fijn om met Johan samen te kunnen werken. Zijn oprechtheid, zijn gedrevenheid en de manier waarop hij zich inzette voor verbinding, zal voor mijn fractie, maar voor dit hele huis een gemis zijn. In zijn afscheidsbrief schrijft Johan dat het een eer was om met en voor zijn geliefde Groningen te werken. Johan, het was ook een eer om jou als onze gedeputeerde te hebben.

Dan naar wat komen gaat. We zijn blij dat partijen uiteindelijk toch besloten hebben om versterking en herstel in handen te laten van mevrouw Top. Wij denken dat zij hiervoor de juiste persoon op de juiste plek is. Met de bestuurders die vandaag aantreden heeft de coalitie het advies van de verkenner om schoon schip te maken opgevolgd. Dat was geen makkelijke weg, en daarmee hebben ze laten zien moeilijke besluiten te kunnen nemen.


In de voorgestelde samenstelling van het college zien we veel sterke kwaliteiten. We zijn bijzonder blij met de voordracht van dhr. Wenneger. We hebben hem de afgelopen jaren leren kennen als collega met kennis van zaken die in staat is om te verbinden. We hopen dat hij dat op het gebied van landbouw en natuur ook zal blijven doen. Veel andere kandidaten brengen een hoop ervaring mee. Ervaring uit deze zaal, maar ook ervaring vanaf de bestuurstafel.

Gezamenlijk zijn alle benodigde kwaliteiten voor een sterk college aanwezig. Als deze groep mensen een team wordt, worden die kwaliteiten hun gezamenlijke kracht. Zonder team, ben je zo sterk als je zwakste schakel. Dat team heeft ook een captain nodig, die dat team mede vormt. Daar ligt voor een belangrijke verantwoordelijkheid voor de commissaris.

Voorzitter, ik kom terug op de vraag of dit nu beter is dan een half jaar geleden. Als dit provinciebestuur ook betrouwbare overheid kan zijn buiten dit huis, de gemaakte afspraken nakomt en als team optrekt, zou het antwoord op uw vraag van toen best wel eens ja kunnen zijn.

De totstandkoming van deze coalitie is een klein wonder, en daar mogen deze partijen best trots op zijn. Het is een tweede kans voor de fractie van de BBB om het grote kiezersvertrouwen van twee jaar geleden waar te maken. En zo’n tweede kans, daar mag je zuinig op zijn. De afgelopen anderhalf jaar zijn veel lessen geleerd. Laten we het dit keer beter doen.

Auteurs