kandidaten 2023

Een gevarieerd team

De ChristenUnie doet in Groningen volop mee. Op lokaal niveau en in de provincie. Een netwerk van raadsleden en wethouders en waterschappers bouwt samen met vertegenwoordigers in de Provinciale Staten en gedeputeerde Johan Hamster aan een gezonde en sterke provincie.

Daar gaan we na de verkiezingen graag mee door en dat kunnen we niet alleen. De samenleving is van ons allemaal. Het is waardevol dat heel veel mensen hun steentje bijdragen.

Daarom pleit de ChristenUnie voor meer bouwen en minder regels. Als overheid moet je soms ook een stapje terug durven doen om het initiatief aan de mensen te laten.

De ChristenUnie is geen partij van scherpslijpers. Wij zoeken de verbinding en willen samenwerken met iedereen. Mensen uit allerlei kerken willen onder de paraplu van de ChristenUnie de samenleving een beetje mooier maken.

Bij het zoeken naar antwoorden op de uitdagingen van deze tijd, laten wij ons inspireren door de Bijbel. In de Bijbel gaat het over mensen en over samenleven, dus ook over de overheid. De Bijbel heeft een bevrijdende boodschap die hoop geeft. Die boodschap is relevant voor Groningen.

Met veel plezier stellen we het team van kandidaten voor. Wij hebben een prachtig team, waarin mensen met heel verschillende achtergronden en talenten elkaar aanvullen. De variatie in onze provincie zie je terug in dit team.

Kandidaten 1 t/m 10

 • Johan Hamster

  Scheemda

  “Kind van God, man van Karin, vader van Aron, Gideon en Sarah.”

  De 40 jarige gedeputeerde Johan Hamster zorgt voor een frisse wind in het provinciehuis. De woorden jong, gedreven, mensenmens en verbinder typeren hem. 

  Johan heeft op bestuurlijk gebied de goede 'papieren'. Hij was nog niet eens afgestudeerd als filosoof toen hij in 2010 wethouder werd in Stadskanaal, met als portefeuille onderwijs, jeugd, werk en inkomen en financiën. Met zijn 28 jaar was hij de jongste wethouder ooit in deze gemeente, daarvoor was hij enkele jaren raadslid. 

  Het vakblad Binnenlands Bestuur riep Hamster uit tot Beste Lokale Bestuurder van 2020. Hij werd omschreven als een deskundige en toegankelijke bestuurder. Hij kreeg de titel ook voor zijn inzet voor de kansarmen in de samenleving en zijn manier van samenwerken in de regio.

  Twitter
 • Fredric Geijtenbeek

  Noordlaren

  'Ik vind het leuk om mee te werken aan de toekomst van de plek waar ik woon,’ zegt Fredric. ‘Soms met grote besluiten, maar ook met kleine veranderingen.’ Hij geniet van de provincie. ‘Stad en Ommeland versterken elkaar. In de stad is alles wat ik maar kan wensen voorhanden en eromheen liggen prachtige dorpen in een schitterend landschap.’

  Instagram
 • Margriet Donker - van der Vinne

  Garrelsweer

  Margriet maakt van dichtbij de gevolgen van de aardbevingen mee. Dat motiveert haar om politiek betrokken te zijn. ‘Maar ook de krimp en vergrijzing houden mij bezig. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van mijn dorp en onze provincie.’ Haar moeder was vanaf haar 19e actief in de lokale politiek. ‘In die tijd zag je nog niet zoveel vrouwen in de politiek, dat was best bijzonder.’ Het inspireert haar om zelf ook de handen uit de mouwen te steken.

  TwitterFacebookInstagram
 • Dick Hoogers

  Zuidhorn

  Onze provincie is uniek en prachtig. We zijn onderdeel van een fijn land en hebben goede buren. Tegelijkertijd zijn er ook ontzettend veel uitdagingen die we moeten oplossen. De uitvoering van de oplossingen voor die uitdagingen komen voor een groot deel bij de provincie terecht.

  Persoonlijk wil ik mij graag inzetten om die uitvoering handen en voeten te geven. Door respect te hebben voor de waarden die ons eigen maken, de trots op Groningen uit te dragen en door het college scherp te houden op samenwerking denk ik een bijdrage te leveren aan de uitdagingen die voor ons liggen.

 • Gerrit Jan Steenbergen

  Delfzijl

  Wat zijn diepste drijfveer is? Daar hoeft Gerrit Jan niet lang over na te denken. ‘Mijn liefde voor de Grunnegers en het Groninger land.’ Pieter Jongeling is zijn grote voorbeeld. ‘Hij was lid voor de Tweede Kamer voor het GPV en schreef kinderboeken onder het pseudoniem Piet Prins.’ Aduarderzijl is voor hem het mooiste plekje in de provincie. ‘Op de rand van Middag Humsterland, daar waar het Aduarderdiep uitmondt in het Reitdiep. Sta je bij het sluizencomplex dan komen rust, ruimte, natuur en geschiedenis bij elkaar.'

  TwitterFacebook
 • Willie de Boer - Barten

  Winschoten

  "Ergens wonen betekent voor mij ergens bij horen. Ergens bij horen is meedoen. Ik richt mij vanuit de CU op de dingen waar ik invloed op heb. In plaats van de hele wereld te verbeteren, doen wat ik kan.  Ik ga voor verantwoordelijkheid nemen. Wat kwetsbaar is, sterker maken. Het leven leven. Met en naast elkaar in een provincie waarin iedereen mee kan doen: de ondernemer, de werknemer, de werkzoekende, de bewust niet-werkende, de ouder, de mantelzorger, degene in een kwetsbare situatie, de jeugd van nu en de jeugd van vroeger. Iedereen!"

  Facebook
 • Nanne Sterenborg

  Onstwedde

  De familie Sterenborg bestiert sinds 1659 een boerenbedrijf. Nanne Sterenborg is de elfde generatie. Het bedrijf bestaat uit drie onderdelen: precisielandbouw, een pluimveehouderij en particulier natuurbeheer.

  Deze agrarische ondernemer zet zich in voor de belangen van agrariërs. Nanne zorgt dat ze ook binnen onze partij landelijk gehoord worden. Nanne is voortrekker bij het netwerk Platteland Natuur en Landbouw van de ChristenUnie. Het is goed om als landbouw, natuur en wetenschap met elkaar in gesprek te zijn en van elkaar te horen wat de verschillende belangen zijn. En waar je elkaar op het thema ‘Platteland’ kunt vinden

  Facebook
 • Antrude Oudman

  Groningen

  "Ik vind de weidsheid van de provincie het mooist. Ik sjouwde met het Pronkjewailpad afgelopen jaar heel westelijk Groningen door, ik ben gek op de vergezichten, dijken en weilanden. En de taal! Grunnegs spreken is de snelste manier om me ergens thuis te voelen.

  Ik ben boerendochter en ik ben ambtenaar. Op dit moment geen gelukkige combinatie op het dossier landbouw, maar ik hoop dat ik een brug kan vormen voor twee werelden – omdat ik in beide leef."

  Twitter
 • Daan Boerée

  Groningen

  'Ik geniet van de politiek, dat mag wat mij betreft vaker gezegd worden. Ik ontmoet veel mensen en kom op leuke plekken om politieke stukken beter te begrijpen. Dat maakt het serieuze van de politiek ook persoonlijk en heel gezellig.

  Samen met mijn vrouw en zoontje ben ik graag in Aduard om te tennissen. Maar verwacht dan geen hoogstaand tennis van mij! Je kunt wel humor verwachten. En een beetje zelfspot...'

  TwitterFacebookInstagram
 • Vincent Janszen

  Delfzijl

  Vincent is een gedreven ondernemer met bestuurlijke ervaring zowel in de plaatselijke politiek als bij verschillende verenigingen. “Als ondernemer en leermeester van mijn bedrijf Patisserie Jullens help ik leerlingen en collega’s waar het mogelijk is.”

  Vincent is sinds jaar en dag een ondersteunde factor in Delfzijl voor het mkb en verschillende organisaties. “Toekomst gericht zijn en een vooruitziende visie is belangrijk voor mij.”