Spoeddebat gaswinning

IMG_5341donderdag 13 januari 2022 13:50

U hebt het zeker al langs zien komen in de diverse media, er moet mogelijk meer gas uit de Groninger bodem gehaald worden dan is vastgelegd in het winningsplan 2021-2022. Er is altijd een slag om de arm gehouden: bij een erg koude winter zou er iets meer nodig kunnen zijn. Dat is tot nu toe niet het geval. We waren dan ook onaangenaam verrast door deze boodschap van de minister.

Als eerste reden wordt aangegeven dat de stikstoffabriek, die nodig is voor het omturnen van hoogcalorisch gas naar laagcalorisch gas, niet op tijd klaar kan zijn vanwege corona.

De tweede reden is dat Duitsland toch meer gas nodig heeft dan voorzien was. In het (verre) verleden zijn er contracten afgesloten met Duitsland, België en Frankrijk over het afnemen van ons laagcalorisch gas. Er zijn in 2018 afspraken gemaakt over het afbouwen van de buitenlandse afname, maar blijkbaar is dat te positief ingeschat.
Over de mogelijke vertraging van de bouw van de stikstoffabriek zijn we al eerder geïnformeerd. Over de hogere leveringsvraag vanuit Duitsland echter niet.

U begrijpt, dit was direct aanleiding voor een spoeddebat dat 12 januari plaatsvond.
Ik heb daar de volgende bijdrage namens onze fractie gedaan: Zie link.

Op diezelfde extra Statenvergadering hebben we ook uitvoerig gesproken over de wanorde die bij het aanvragen van de subsidie van 10.000 euro voor verbeteren en verduurzamen van woningen in het aardbevingsgebied ontstaan is. Deze subsidie is bedoeld voor alle adressen in het gebied die niet versterkt hoeven te worden. De betreffende adressen hebben daar een brief over ontvangen.
Het aanvragen moest via SNN en kon zowel fysiek (bij de gemeentehuizen) dan wel digitaal worden gedaan op maandag 10 januari vanaf 9:00 uur.

Vanaf dat moment is er grote chaos ontstaan.

Mensen hebben uren, soms tot diep in de nacht, online gewacht of ze door de wachtrij heen kwamen. Ook hebben mensen uren in de rij gestaan bij de gemeentehuizen. Voor een groot gedeelte van deze mensen is het op een enorme teleurstelling uitgelopen, omdat de pot leeg was toen ze eindelijk aan de beurt waren.

De commissaris van de koning, de heer Paas, heeft namens de provincie excuses aangeboden met de volgende woorden:
‘Wat bedoeld was als iets extra’s, is geëindigd in een fikse kater. Dit hadden we moeten voorkomen. Excuses zijn passend aan iedereen die langdurig in de kou heeft gestaan of heeft gewacht bij het computerscherm.’

Verder heeft hij uitgelegd aan Provinciale Staten hoe het zo heeft kunnen gebeuren.
Als fractie hebben we ook de hand in eigen boezem gestoken, ook wij hebben te licht gedacht over de uitvoering van deze subsidieregeling.


Er is unaniem een motie aangenomen waarin Provinciale Staten het college oproept om het resterende budget te vergroten en dit te regelen met de nieuwe staatssecretaris Mijnbouw. Zodat iedereen die recht heeft op 10.000 euro dat bedrag ook daadwerkelijk kan ontvangen. We gaan ervan uit dat er een oplossing komt en zullen dat dan ook laten weten.

Uiteraard hebben we regelmatig contact met de Tweede Kamerfractie over dit onderwerp en hebben deze week onze grote zorgen over de mogelijke verhoging van de gaswinning aan hen laten weten.

Margriet Donker

« Terug

Reacties op 'Spoeddebat gaswinning'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.