Kinderhartcentrum UMCG

ziekenhuisdonderdag 13 januari 2022 14:14

Op de laatste werkdag van het vorige kabinet liet de minister van VWS weten dat het kinderhartcentrum in het UMCG naar alle waarschijnlijkheid moet sluiten. De specialistische zorg moet beter geconcentreerd worden en zal van vijf naar twee centra gebracht worden.

De specialisten zelf zijn het met deze beslissing eens, het is een verbetering voor de zorg. Over de keuze voor het sluiten van het centrum in het UMCG is echter veel ophef ontstaan. En terecht. Er is namelijk gekozen voor de kinderhartcentra in het Erasmus MC (Rotterdam) en het UMCU (Utrecht). Twee centra die dicht bij elkaar in de Randstad liggen. Verder is de kwaliteit en het kennisniveau van het UMCG minstens zo goed als bij beide andere locaties. De keuze voor deze centra is daarom niet uit te leggen.

Onze fractie vindt het niet kunnen dat deze belangrijke zorgvoorziening verdwijnt uit het noorden.

Het is niet alleen deze afdeling die dan verdwijnt. Er zit veel meer aan vast qua het in stand houden van zorgvoorzieningen.

Ook is het UMCG de grootste werkgever van Noord-Nederland, deze beslissing zal zeker invloed hebben op de werkgelegenheid in onze provincie.

Als derde is het UMCG een universitair ziekenhuis, vele artsen worden hier opgeleid, daar heeft deze beslissing ook grote gevolgen voor.

We hebben daarom een gezamenlijke brandbrief van Statenleden van de provincies Overijssel, Friesland, Drenthe en Groningen en gemeenteraadsleden van de gemeente Groningen naar de minister gestuurd. Verder gaan we hierover aanstaande maandag in gesprek met de Tweede Kamerfractie.

« Terug

Reacties op 'Kinderhartcentrum UMCG'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.